De toekomst van duurzaam presteren

Duurzaam presteren? Loop een marathon!

Duurzaam presteren is niet vanzelfsprekend! Gabriela Andersen liet in ’84 al zien hoe het niet moet 😉 Ik zie duurzaam presteren als het lopen van een marathon. Je kan heel heel snel starten om vervolgens na 20 kilometer in te storten en je droom, het halen van de finish, in duigen zien vallen. Voor veel werknemers geldt helaas hetzelfde gedrag. Er wordt heel hard en veel gewerkt in de eerste 20 jaar (waar helemaal niets mis mee is ;)) van het werkbare leven. In deze periode is er financieel en carrière technisch veel te winnen. Helaas is er qua gezondheid ook veel te verliezen. Met andere woorden: Hoe loop jij je marathon?

werkgevers vs werknemers

Wie is er verantwoordelijk voor de prestatie die een organisatie of werknemer levert? En wie is er verantwoordelijk voor het verlies aan gezondheid die bijna iedere hardwerkende mens ervaart? Natuurlijk speelt ouderdom een rol. Een ouder wordende mens heeft meer fysieke ongemakken. Aan de andere kant is er duidelijk aangetoond dat mensen die 3 weken op bed liggen meer fysieke achteruitgang vertonen dan 50 jaar veroudering. Stil zitten is dus niet aan te bevelen. The Lancet heeft er een mooie serie over gemaakt. Deze vind je hier. We hebben dus weerstand nodig om sterk te blijven!? De verantwoordelijkheid hiervoor ligt uiteraard in het midden, maar dat maakt nog niet duidelijk wie er het initiatief moet nemen om te veranderen. Er kan naar mijn mening nog veel gewonnen worden aan productiviteit, gezondheid, en betere prestaties in het algemeen.

Less is more? more or less 😉

Kunnen werkgevers en werknemers het Nederlandse werkklimaat niet zo inrichten dat dit allemaal mogelijk wordt? Minder ziekte, betere werkprestaties, hogere productiviteit, etc. Dit vergt een cultuuromslag en een andere kijk tegen huidige denkbeelden. Zo is een werkgever niet verantwoordelijk voor het feit dat een medewerker wel of niet gezond eet. Bewust zijn dat er medewerkers zijn die gezond willen eten, en daar op inspelen, weer wel. Een werknemer is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid en inzetbaarheid, een werkgever kan hem/haar daarbij faciliteren.
Hoe doe je dit? In 9 stappen 🙂

9 stappen naar duurzaam presteren

  1. Less is more: Joop zoetemelk won de Tour in bed, en Gerard Nijboer liep zijn marathons zo hard omdat hij de meeste trainingstijd doorbracht in zijn mandje… Laat iedere medewerker 1 taak/project minder doen en deze  taken zijn  waarschijnlijk sneller opgepakt dan voorheen.
  2. Output gestuurd: beoordeel medewerkers alleen op output en niet meer op hoe vaak, lang, vroeg iemand op kantoor zit Dit zorgt voor meer gerichte en productievere arbeid.
  3. Regelmogelijkheden: geef medewerkers de mogelijkheid dat ze overal kunnen en mogen werken. Durf ruimte en vertrouwen te geven als werkgever, als deze niet wordt ervaren komen prestaties geforceerd en met minder plezier.
  4. Creëer eigenaarschap: Laat medewerkers zich zo min mogelijk bezig houden met administratieve rompslomp! Zorg dat de focus van de medewerkers op de essentie van het bedrijf blijft. In de zorg zie je de beste voorbeelden hoe het niet moet (30% van de fysiotherapeuten overweegt te stoppen ivm de administratie). Over verlies aan productiviteit en passie gesproken!
  5. Laat mensen 20% van hun tijd met andere dingen bezig zijn! Dit klinkt tegenstrijdig, maar als medewerkers bezig mogen zijn met hun passie dan komt hier altijd iets goeds uit voort. Bij Google is dit al met succes geïmplementeerd. 50% van de innovaties komen voort uit de 20% ‘eigen’ tijd.
  6. Verantwoordelijkheid delen: Maak je personeel aandeelhouder en laat ze meedenken in moeilijke vraagstukken. Het antwoord zit vaak in de organisatie zelf en niet in een dure consultant. Lees het boek High Performance Organizations van Andre de Waal.
  7. Siesta tussen 14 en 15: het natuurlijke dipje op de dag. Doe geen moeilijke dingen geef je lichaam even de mogelijkheid om de batterij op te laden om vervolgens te knallen tussen 15 en 18 uur. Een lunch wandeling is een goed idee, maar een powernap van max. 30 minuten verfrist het brein en verhoogd de concentratie.
  8. Sport: Opgebouwde cortisol spiegels worden het beste afgebroken door lekker te gaan sporten! Neem de verantwoordelijkheid over je eigen lijf en maak van sporten hetzelfde ritueel als tandenpoetsen, persoonlijke verzorging vinden we allemaal normaal 🙂
  9. laat medewerkers studeren: investeren in medewerkers is niet alleen goed voor het vertrouwen en imago van het bedrijf. Het verhoogd ook prestaties op de werkvloer. Waarom? Ons brein blijft scherper en frisser als er nieuwe dingen worden geleerd. Je houdt jezelf mentaal fit.

 Werkgever van de toekomst

De werkgever van de toekomst zal werk aanbieden in de vorm van projecten. Met een vast salaris voor ieder project, als secundaire voorwaarden zal de werkgever van de toekomst toch met een aantal vaste mensen willen werken. Om deze mensen te boeien en te binden zal er geen vast contract meer worden afgesloten maar wordt er gewerkt op basis van eigenaarschap, vertrouwen en goede facilitaire ondersteuning (sport, ontspanning, eten, kinderopvang). Dit kan ook voor het MKB gelden die dit zou kunnen regelen op lokaal niveau met meerdere partners.
De werkgevers van de toekomst zullen werknemers ook steeds minder gaan aannemen op basis van diploma’s (wie heeft er tegenwoordig geen MBA?). Sollicitaties zullen verschuiven van een accent op kennis naar een accent op de emotionele capaciteiten van de sollicitant.

werknemer van de toekomst

De werknemer van de toekomst zal bestaan uit twee type mensen. Type 1 is de generalist en weet overal wel iets van en is multi inzetbaar. Type 2 is de specialist, een medewerker met hoog specialistische kennis die kort op locatie zijn kennis komt delen om vervolgens naar de volgende klus te gaan. Deze mensen zijn flexibel, kunnen goed omgaan met onzekerheid en nemen heel duidelijk verantwoordelijkheid voor hun eigen carrière en bestaan. Personal branding is de sleutel tot succes (de inhoud moet uiteraard ook kloppen).

Welke stappen zou jij kunnen ondernemen om duurzaam te presteren? Hoe loop jij op dit moment je marathon?

blijemedewerker_original
werkgevers en werknemers werken aan een gezond werkklimaat

 

 

 

 

 

Share Button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *