Focus & concentratie als Roger Federer!

Duurzame prestaties komen niet vanzelf. Zowel werkgevers als werknemers moeten hier tijd, geld, en veel energie in steken. Ik vergelijk dit graag met de topsport. Zo zijn er slechte voorbeelden zoals je kan zien in het filmpje van Gabriela Andersen in mijn vorige post “de toekomst van duurzaam presteren”. Focus & concentratie zijn kwaliteiten die prestaties en productiviteit drastisch kunnen verbeteren.

Focus & concentratie als Roger?!

Uiteraard zijn er honderden goede voorbeelden te benoemen vanuit de topsport. Persoonlijk vind ik dit filmpje erg aansprekend! Ik tennis zelf sinds een jaar en weet ondertussen hoe moeilijk het is…

Dit punt is niet alleen bijzonder omdat het zo mooi is. Het is ook nog eens een punt op de service van de tegenstander, tegen de huidige nr2 van de wereld, in de laatste game van de wedstrijd. Tennis is een spel waarin je voldoende tijd krijgt om na te denken over je prestaties. Deze gedachten kunnen je afleiden van je doel. De focus moet voor 100% gericht zijn op de bal. Als dit niet lukt dan is de wedstrijd verloren. Niet alleen is Federer een fantastische tennisser hij heeft in totaal 302 weken op de eerste plaats gestaan van de wereldranglijst. Bijna zes jaar!? Duurzaam presteren in het kwadraat!

Focus & concentratie als medewerker!

Als een medewerker op kantoor zich niet kan focussen op een taak (de bal in tennis) uit dit zich meestal in een dag waarin je niets voor elkaar kan krijgen. Je kent het gevoel waarschijnlijk wel; alles en iedereen leidt je af, en de taak die voor je ligt komt maar niet van de grond. Productiviteitsverlies noem ik dat…

Ik geloof dat er wel studies zijn gedaan over hoe vaak een mens per minuut wordt afgeleid. Als ik me niet vergis kwam dit uit rond de 12 keer. Google het even als je het zeker wilt weten ;). De vraag die ik mezelf dan stel is: Zijn kantoortuinen dan wel zo handig? Er gebeuren zoveel dingen dat het bijna onmogelijk is om een dag gefocust te kunnen werken. Concentratieruimtes kunnen een uitkomst bieden maar lang niet elke werkgever biedt deze aan.

Iedere keer je focus & concentratie hervinden kost veel energie. Er elke keer weer uit worden gehaald leidt tot frustratie en ergernis. De vicieuze cirkel die volgt zorgt voor een fors verminderde productiviteit en geen duurzame prestatie.

Presteren uit balans. Hoe?!

Natuurlijk kunnen er (heftige) omstandigheden op je pad terecht komen die je als persoon erg raken en je uit balans brengen.  Uiteraard heb je op deze omstandigheden geen invloed. Waar je wel invloed op is je eigen coping gedrag, hoe ga ik met deze situatie om?

Toevoeging 14 juli 2015: Niet wetende dat mijn zus zou overlijden op 27 juni 2014 schreef ik dit verhaal…

In het volgende filmpje zie je Pete Sampras tegen Jim Courier in de kwartfinale van de Australië open 1995. Sampras heeft vlak voor de wedstrijd te horen gekregen dat zijn coach ongeneeslijk ziek is en zal later ook overlijden.

Jim Courier biedt Sampras zelfs aan om de volgende dag verder te spelen. Wat een ongelooflijke weerbaarheid liet Sampras op dat moment zien! Ondanks de tranen wint hij de wedstrijd…!

Wat doe jij om jezelf scherp en in balans te houden? Hoe presteer jij onder druk?

Focus & Concentratie als Roger Federer

 

 

 

Share Button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *