Waar blijft je vet als je afvalt?

Als je weer eens lekker staat te zweten in de sportschool stel jezelf dan eens deze vraag: Waar blijft je vet als je afvalt? Waar blijft het? Waar gaat je vet naar toe? Waar blijft het? Hoe vaker je de vraag aan jezelf stelt hoe lastiger het wordt! Veel mensen die de vraag wordt gesteld geven als antwoordt: het verdwijnt…

Atomen

De meeste mensen weten wel dat alles in ons universum is opgebouwd uit atomen. Hele kleine dingetjes die gezamenlijk een element vormen. Zoals water (H2O) bestaat uit 2 waterstof (H) atomen en 1 zuurstof (O) atoom. Een atoom is verschrikkelijk klein! Zo zit er in een glas water meer atomen dan dat er glazen water in alle oceanen op aarde gaan. Een ander belangrijk element is carbon dioxide (CO2).  Dus 1 koolstof atoom en 2 zuurstof atomen. Dit is handig om te weten.

afvallen, vet
Atomen, afvallen, vet, afslanken

VET!

Vet! Vet is ook een element opgebouwd uit atomen. En menselijk vet is als volgt opgebouwd (C55 H104 O6). Dit is het gemiddelde vet molecuul. Niets meer dan een combinatie van koolstof, waterstof en zuurstof ;-). Mocht je dus gaan sporten om je vetten te gaan verbranden dan gaat je lichaam deze vetten uit elkaar halen om energie vrij te maken. Om vetten te kunnen gebruiken als brandstof heeft het lichaam zuurstof (O2) nodig.

C55H104O6 zijn Kilo’s!

Mocht je dus een vet gaan verbranden dan hou je een heleboel Co2 en H2O over… Zoals ik in de kop al zeg, dit zijn dus gewoon kilogrammen. Heel veel kilo’s carbon dioxide en water! De atomen van je vet verdwijnen dus niet maar je ademt en zweet ze uit. Je kilo’s verdwijnen dus niet, maar de atomen waaruit je vetten zijn opgebouwd adem je uit (zie filmpje). Alle kilo’s die jij wil kwijtraken adem/zweet je dus uit. 10 Kilogram vet is omgerekend 8.4 kilogram Co2 en 1.6 kilogram H2O!

Dik is duur!

Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) berekende dat het verlagen van de BMI met 1 punt voor Belgen met een BMI van 25 of hoger leidt tot een kostenbesparing van 4 miljard euro over 20 jaar, dit is ruim 200 miljoen per jaar! Ruim 3 miljard aan ziektekosten en nog eens bijna een miljard aan productiviteit.

Bekijk het filmpje voor de scheikundige uitleg waar je vet blijft.


Briljante film van een briljante man 😉

Ps: Hoe verlies jij je vet?

 

Share Button

8 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *