The bucket list! De doelen van je leven.

Het is alweer even geleden dat ik een blog heb geschreven. De vorige was voor mij een afsluiting van een periode die ik de meest moeilijke periode uit mijn leven wil noemen. Hierdoor vind ik het extra moeilijk om een volgend stuk te schrijven. Wat is nog relevant na zo’n ervaring? Nou, eigenlijk heel veel…

Natuurlijk de cliché dingen; je kinderen, je relatie, je familie, je werk… Ja, ook je werk is relevant ;-). Een paar dagen geleden realiseerde ik me dat er nog heel veel leuke dingen te doen zijn, maar dat mijn leven over ongeveer 60 jaar voorbij is (misschien al eerder). Wat zou je nog willen doen? Het is tijd voor een bucket list! Een lijst met dingen die ik gedaan of ervaren wil hebben tijdens mijn leven (PAS OP CLICHÉ ALERT!). 😉 Ik heb al een aantal leuke dingen gedaan: Chinese muur bezocht, Basecamp van Mt. Everest bezocht, parachute gesprongen, gedoken met hamerhaaien, luxe resort op Mauritius bezocht, gitaar leren spelen, een blog begonnen. 😉 Ben vast een paar dingen vergeten…

De lijst met ervaringen bestaat uit twee soorten ervaringen, materialistische en non materialistische. In willekeurige volgorde:

De lijst

 1. Iedere dag 10 minuten stilstaan
 2. lopen van een marathon
 3. Iedere dag genieten van mijn kids
 4. Een berg beklimmen
 5. Alle continenten bezoeken en zoveel mogelijk landen
 6. Een boek schrijven
 7. Een vreemde taal leren (mijn Nederlands kan ook wel een cursus gebruiken) 😉
 8. Hoe meer ik erover nadenk hoe langer deze lijst gaat worden… 🙂

 Het nut van een lijstje?

Ik zit mezelf serieus af te vragen of ik mezelf belachelijk maak, maar ik laat mijn lijstje toch staan. Ik denk dat een lijst zoals deze een positieve bijdrage kan leveren aan je ontwikkeling als mens. Je leven houvast en richting geeft en zorgt hierdoor dat er een ‘pad’ voor je wordt uitgestippeld. Of je dit pad dan ook neemt is dan nog de vraag. Ik heb ook echt genoten van de film “the Bucket List”. Even kijken is echt de moeite!

Eén ding tegelijk

Zoals ik al aangaf in mijn stuk Stapsgewijs veranderen; een (hoe-doe-ik-‘t?) doe 1 ding tegelijk. Focussen op meerdere doelen tegelijk is een verspilling van energie en tijd.

Toelichting van de lijst:

 1. Het leven gaat zo verschrikkelijk snel. Ik merk steeds vaker dat ik wil vertragen. Meer genieten en meer bewust zijn van ons kostbare leven.
 2. Een doel wat iedereen op zijn lijstje kan en misschien wel moet zetten… Voor mijn 40e wil ik het gerealiseerd hebben.
 3. Vanzelfsprekend! Toch merk ik dat het aan het einde van de dag niet altijd makkelijk is om evenveel te genieten. Ik leer steeds beter om mijn vermoeidheid er te laten zijn, maar ook om de kinderen er te laten zijn in al hun drukte en hectiek.
 4. Voor de duidelijkheid een letterlijke berg en geen figuurlijke. Verwacht van mij geen spectaculaire klim van boven de 7000 meter. Maar de Kilimanjaro trekt me erg aan!
 5. Het liefst met mijn familie over de wereld reizen en alle continenten bezoeken.
 6. Een lang gekoesterde wens.
 7. Chinees of Spaans. Vooral Chinees vind ik fascinerend! Geen idee of het realistisch is 😉

Just do it!

Geen reclame voor Nike maar gewoon ‘Just do it’! Hoe vaak vervliegen dromen niet in de snelheid en de waan van alledag? Ik moest erg lachen om het volgende filmpje van shia labeouf, onzinnig natuurlijk, maar hij heeft wel gelijk. For all you procrastinators!

https://www.youtube.com/watch?v=nuHfVn_cfHU

 Hoe ziet jou Bucket List eruit?

 

 

 

 

Share Button

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *