De kracht van vergeving

Vergeven is een thema, een belangrijk thema. Met vergeving kan je de pijn die je bij je draagt loslaten en opnieuw beginnen. Ook ik draag pijn bij me en ik word me er steeds meer van bewust. Dit inzicht brengt eerst meer pijn en een hoop verwarring. Vervolgens wordt het steeds duidelijker dat vergeving over jezelf gaat en dat je zelf de sleutel in handen hebt! 

Vergeving & ego

Op de tennisbaan zit het ego mij nog weleens in de weg. Waar ik over het algemeen rustig en beheerst overkom kan ik op de tennisbaan mezelf en anderen verbazen. ‘De bal was in!’ roep ik tegen mijn tennispartner die mijn service uit geeft en mij in frustratie achterlaat. Ik laat me onbewust leiden door mijn ego en ik ben een aanvaller geworden. Ik beschuldig mijn trainingspartner van vals spelen. Er ontstaat een onnodige discussie en ik lijd door mijn eigen uitspraken.

Mijn ego heeft hier duidelijk de overhand genomen. Maar door aan te vallen ben ik de verliezer. Ik ontken zelf schuld en plaats deze hiermee buiten mezelf. Er moet dus iemand zijn die de schuld krijgt. In dit geval mijn trainingspartner. Het is een perceptie: als ik schuld zie bij de ander dan is er ook schuld bij mij. Andersom werkt het ook: als ik onschuld zie bij de ander dan is dat er ook bij mij.

De wereld en de mensen om je heen zijn slechts een perceptie van je geest. Zie je schuld dan krijg je zondaars. Zie je onschuld dan ervaar je zelf ook onschuld.

Angst & Liefde

Het ego handelt vanuit angst en je ware ‘ik’ handelt vanuit liefde. Nu is het bovenstaande voorbeeld makkelijk maar kan ik mezelf vergeven als het gaat om de moord op mijn zus? Mijn ego roept dat ik een slachtoffer ben. Dat de dader een moordenaar is die de rest van zijn leven moet boeten. Hier ontstaat de verwarring, de pijn en de angst.

Diep, heel diep van binnen weet ik dat dit niet de weg is naar vrijheid en vreugde. De route naar vrijheid leidt mij naar binnen in een proces die me laat luisteren naar mijn innerlijke stem.. ‘Feiten zijn feiten, je bent niet boos om het feit maar om de verhalen, oordelen en percepties over het feit, denk daaraan.’

Zolang ik blijf oordelen ben ik een slachtoffer!

Vergeving

Vergeving leidt tot bevrijding

Twee oud gevangenen uit de tweede wereldoorlog worden ondervraagt door een journalist. ‘Heeft u de personen die u gevangen hebben gehouden vergeven?’ vraagt de journalist aan de een. ‘Nooit en te nimmer zal ik ze vergeven.’ antwoordt hij. Waarop de ander inspringt: ‘Dan bent u nog steeds gevangen!’

Vergeving is een proces, geen gemakkelijk proces. Boosheid, teleurstelling, angst en rouw alles kan voorbij komen. Luisteren naar jezelf (ergens diep van binnen) is erg moeilijk. Het geschreeuw van je ego zorgt voor veel ruis en je innerlijke stem zal deze niet gaan overschreeuwen. Door te verstillen (niet identificeren met het ego) en te luisteren zul je deze stem horen. Ik oefen elke dag in vergeving, de ene dag gaat het beter als de andere.

Onschuld hier, onschuld daar..

Oefening

Zodra je bewust bent dat je iemand met je gedachten wilt beschuldigen stel jezelf dan de volgende vraag: Wil ik mezelf hiervan beschuldigen?

Succes (zeg ik tegen mezelf) 😉

Share Button

4 comments

  1. Heel pakkend en eerlijk verwoord. Herkenning en het roept direct ook momenten uit mijn eigen ervaring op. Ben er al een poos achter dat het zo werkt en ervaar het als een deel van mijn innerlijke groei. Ook ik ben me bewust dat het beter gaat dan vroeger, maar dat het soms niet altijd lukt. Ervaar zo’n strijd o.a. in mijn contact met mijn zoon die in zijn puberale fase zit. Verwachtingen die ik heb die niet worden beantwoord, de moeilijkheid tussen je verantwoordelijk voelen om hem klaar te stomen voor zijn toekomst en de drang om hem een verantwoordelijkheid bij te brengen. Waar spreekt mijn ego en waar mijn hart. De onmacht die ik voel als hij uitspraken doet die mij raken. Praten en vergeven is achteraf het proces wat helpt, de ene keer makkelijker dan de andere keer. Door me bewust te zijn van mij waarheid en zijn waarheid voel ik gelukkig steeds sneller de modus van vergeving. Mooi hoe jij je ervaring aan het papier en aan ons hebt toevertrouwd. Het helpt mij dat ik op de goede weg ben. Dank jewel HenkWillem.

  2. henk Willem,Ik heb het gelezen,

    Ikheb een aantal jaren geleden ook een lezing bijgewoond over vergeven en dat uitgeprint en in mijn bewaarmap gedaan om er aan herinnerd te worden.
    Ik zou er wel eens een gesprek met je over willlen hebben.
    Als je het niet wilt is ook goed. Het is open

    Aeltsje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *