Zes (leiderschap) lessen door rouwverwerking

‘What doesn’t kill you makes you stronger’. Een uitspraak die ik vaak gebruik maar die ik pas sinds een paar maanden echt kan voelen. De afgelopen twee jaar hebben voor mij in het teken gestaan van rouwverwerking. In mijn eerdere blog: Rouw, het leven doet pijn, maar dat is goed! kan je lezen wat er gebeurd is.  Dit verlies heeft me sterker, wijzer en meer gepassioneerd gemaakt. De zes belangrijkste lessen die ik heb geleerd over mezelf (in deze periode van rouw) vind je in dit blog. 

Of je nou een leider, manager of medewerker bent, leiderschap(s)lessen zijn in mijn beleving voor iedereen van belang. Zoals ik in mijn eerdere blog; Leiderschap begint met (zelf) reflectie al schreef: de kwaliteit van leiderschap valt samen met hoe goed de leider zichzelf kent. Goede leiders weten dat verliezen een belangrijk onderdeel van het spelletje is. Hoe je met verlies omgaat maakt het verschil.

Afbeeldingsresultaat voor michael jordan quotes

Alles is tijdelijk

Bah! Wat een dooddoener zeg. Ik hoor het je denken.  Maar, sta eens stil bij deze uitspraak. Wat betekend dit eigenlijk? Niet alleen ons lichaam is tijdelijk, maar ook onze; gedachten, gevoelens en percepties. Om jezelf en anderen te kunnen begrijpen is bewustwording op dit punt cruciaal om ‘urgente’ situaties in perspectief te plaatsen. Is de situatie waarin je je verkeerd werkelijk zo belangrijk dat je nu moet handelen? Of kan je afstand nemen, de situatie ‘doorvoelen’, om vervolgens de juiste keuze te maken?

Gedachten zijn geen feiten

In mijn blog;Identificatie: Vloek of zegen? benoem ik dit punt ook en ik kan je aanraden die nog eens te lezen. Ons brein produceert duizenden gedachten per dag (50.000 google ik even snel). Een gedachte is iets heel anders als een feit. Door gedachten als waarheid aan te nemen (gebeurt onbewust) projecteer je deze naar buiten. Leiderschap vanuit jouw waarheid, is beperkt leiderschap.

Intermezzo
Feiten zorgen niet voor een emotionele reactie. Alle gedachten die je bij de feiten verzint wel.

Je emotie is niet je identiteit

Net als gedachten kunnen we ons ook identificeren met emoties. Door de dood van mijn zus heb ik een rollercoaster aan emoties doorgemaakt. Van haat: De dader moet dood. Tot vergeving: Ik vergeef zodat ik me kan bevrijden van negatieve emoties die me gevangen houden.  Als emotie  de baas is dan is het zien van het grotere plaatje bijna uitgesloten. Leiden vanuit jouw emotie is dan ook geen sterk leiderschap. Dit betekent niet dat je je nooit mag laten leiden door je emotie. Weten door welke emotie je moet laten leiden (en welke niet) wordt in het boeddhisme als wijsheid gezien.

Projecteer niet je verleden op het heden

‘Maar ik kan mijn verleden toch niet zomaar even uitwissen?’ Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt.Dit is ook zeker niet de bedoeling. Je verleden bestaat uit feiten, maar we projecteren alle gedachten, gevoelens en percepties uit het verleden op het heden. Zeker als een soortgelijke situatie zich herhaalt.  Bijvoorbeeld: Je bent in je jeugd een keer gebeten door een hond. Dan is het heel goed mogelijk dat je honden nu nog ontwijkt en zelfs een hekel aan honden hebt. Ander voorbeeld: In het verleden is een medewerker  flink beledigd door een leidinggevende. De kans is groot dat die gevoelens weer naar boven komen als de medewerker nu feedback ontvangt van een meerdere. Ook ik heb heb dezelfde ervaring. Als mijn oudste zus me onverwacht belt denk ik: Zou er iets ergs gebeurd zijn? Projecteren is een automatisch en lichamelijk proces. Accepteer het en wees er alert op. Als je je hiervan bewust bent hoef je geen gevangene te zijn van je verleden.

Vergeven doe je voor jezelf

In mijn eerdere blog; De kracht van vergeving ga ik hier dieper op in. Zolang je niet kan vergeven ben je een gevangene. Nelson Mandela verwoorde het op een manier die het meteen duidelijk maakt. Hij zei: ‘Als ik niet al mijn wrok en haat in de gevangenis zou achterlaten dan zou ik voor de rest van mijn leven een gevangene zijn’.

leiderschap

Leiderschap dmv controle is een illusie

Deze les is misschien wel het moeilijkste te accepteren. Controle is een illusie. Het leven is een les in overgave. We kunnen niets controleren, we doen alleen net alsof. Natuurlijk hebben we tot op zekere hoogte controle. Ik plas tenslotte niet de hele dag in mijn broek. Maar, heb je weleens geprobeerd om je gedachten onder controle te houden? Of je gevoelens? En je gedrag? Moeilijk hè? Toch proberen leiders iedere dag meer uit hun medewerkers te halen door te sturen op prestaties en gedrag. Hoe kan je mensen controleren als je jezelf niet eens kan controleren?

Meer lezen? Neem eens een kijkje op mijn website of meld je aan voor de nieuwsbrief. www.Henkwillemolivier.nl

Inspiratiebronnen:
Eckhart Tolle, De kracht van het NU.
Otto Scharmer, Theory U
Thich Nhat Than, Geen dood, geen vrees
Elisabeth Kübler-Ross, Lessen voor levenden
Willem Glaudemans, Het wonder van vergeving

Share Button

One comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *