Leiden of lijden, brief aan Donald Trump #2

Beste Donald,

Bedankt voor je snelle reactie. Ik had niet verwacht dat je zo snel zou reageren aangezien je druk bezig bent met het installeren van je regering. De vorig brief vind je hier.

Emotioneel stuk

Ik pluk enkele anekdotes uit je reactie: “Je brief was een emotioneel doorspekt stuk waarin je belerend je eigen ideeën uiteen zet. En hoezo doen feiten geen pijn? Als ik iets kostbaars verlies dan voel ik juist heel veel pijn! It hurts like crazy, and i can’t stand it!”

Rouwverwerking

Dank, Donald voor je feedback op mijn visie. Je reactie kan ik goed begrijpen en je hebt ook gelijk. Een verlies (feit) doet pijn. Fysiek, mentaal en emotioneel.. Zo had ik last van diarree en pijn in mijn hart toen ik hoorde dat mijn zus was overleden. Een pijn die existentieel is, alsof een deel van jezelf sterft. Dus ja, ook een feit kan pijn doen..
Dat neemt niet weg dat in een latere fase van de rouwverwerking het feit an sich geen pijn meer doet maar alle gedachten eromheen de pijn veroorzaken. Je kan jezelf heel veel pijn doen door alleen maar verhalen te verzinnen rondom gebeurtenissen uit het verleden.

Leiden of lijden

Zelfreflectie en verstilling hebben mij heel veel gebracht om het leven zoals het tot mij komt te omarmen. Juist door stil te staan en te observeren ben ik in staat om te leiden. En dat brengt me terug bij mijn punt over feiten. Het verzinnen van alternatieve feiten omdat je je laat leiden door emoties als teleurstelling en verdriet leidt alleen maar tot meer lijden.

Aanmatigende linkse retoriek

DT: “Je brief vond ik aan het einde nogal belerend. Alsof jouw waarheid de absolute waarheid is. Ga alsjeblieft als een heremiet in de Himalaya wonen. Je verhaal is net zo polariserend als alle andere politiek.”

Reflectie

Dank, Donald voor deze reflectie. Ook ik heb deze spiegel af en toe nodig. Als ik teveel in mijn emotie schiet dan kan ik inderdaad overkomen als een belerende dominee die het gedachtegoed van Henk Willem komt ‘brengen’. Ik kan concluderen dat ik hierin ook iets te leren heb. Het midden houden, neutraal blijven kijken naar wat er werkelijk speelt.

Leiden

 

 

 

 

Standpunten

Ik vind het interessant om je de aankomende jaren te volgen. Wat kunnen we anders dan alles observeren? Observeren wat er gebeurt om er vervolgens van te leren. Uiteindelijk zijn mijn irritaties richting jou alleen maar een les voor mezelf. Daar wil ik je voor bedanken.

Vriendelijke groet,

H.W. Olivier

Trainer / Coach

Share Button

3 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *