Hardlopers zijn productiever!

De meeste Nederlanders weten wel dat ze meer moeten bewegen. De gezondheidseffecten zijn bekend: Minder kans op overgewicht, hart en vaatziekten, diabetes en zo kan ik nog wel even doorgaan. De effecten op het brein zijn minder bekend. Gelukkig is hier de laatste jaren meer aandacht voor gekomen met name door de inspirerende colleges van Dr. Scherder, onder andere in De Wereld Draait Door. Deze colleges vind je hier.

In deze blog geef ik meer inzicht over de effecten van hardlopen op ons geheugen, stress, en concentratie. Met andere woorden bijna ons hele leven 😉

Hersenen

De hersenen zijn opgebouwd uit drie lagen. De eerste laag ligt het diepste in je hoofd en wordt ook wel reptielenbrein genoemd. Dit deel van je brein is verantwoordelijk voor alle vitale functies zoals ademhaling, bloedsomloop, overleving etc.
De tweede laag wordt ook wel het Paleoniveau genoemd en is met name verantwoordelijk voor onze motoriek. Dit is meestal aangeleerd. Een voorbeeld hiervan is fietsen, fietsen moet je leren maar als je eenmaal kan fietsen hoef je niet meer over elke handeling na te denken.
De derde (buitenste) laag wordt ook wel neoniveau genoemd. Deze laag is verantwoordelijk voor bewuste bewegingen (je leert een nieuwe beweging, bijv de tennisservice), redeneren, taal en logisch nadenken.

Brain_blog

Effecten op het brein

Het brein is verreweg het meest complexe orgaan van ons lichaam. Alle input vanuit het lichaam komt hier terecht en wordt verwerkt om eventueel vervolg acties in gang te zetten. Bij hardlopen komen er duizenden signalen binnen in de hersenen welke allemaal verwerkt moeten worden.

Wat gelukkig in steeds meer onderzoeken en in de media naar voren komt is dat bewegen goed is voor de doorbloeding van de hersenen! Een betere doorbloeding zorgt voor een beter functioneren van het orgaan, met als gevolg dat afvalstoffen beter worden afgevoerd en er meer zuurstof beschikbaar is. Ook zorgt een betere doorbloeding van de hersenen ervoor dat er meer bloedvaatjes in de hersenen ontstaan en er makkelijker nieuwe zenuwcellen worden aangemaakt in de hersenen.

Geheugen, concentratie worden aantoonbaar beter bij mensen met een betere conditie. Niet alleen op de langere termijn maar ook op het moment van bewegen zelf.

Effecten op werkprestaties

Hardlopers zijn hierdoor productiever op de werkvloer. Het menselijke brein weegt ongeveer 1 a 1,5 kilogram en verbruikt dagelijks ongeveer 20% van onze energiebehoefte. Het vrijmaken van deze energie in onze hersenen levert ook een hoop afvalstoffen op. Door een verbeterde doorbloeding worden deze afvalstoffen beter afgevoerd. Het geheugen en onze concentratie profiteert hier enorm van. Er ontstaat bijna letterlijk meer ruimte om beter na te denken.

Eureka!

Niet alleen hebben medewerkers die hardlopen een beter geheugen en een betere concentratie ook hun probleemoplossend vermogen wordt beter. Een brein wat scherp gefocust is op het resultaat zal de oplossing minder snel vinden dan een brein wat zich laat leiden door het onderbewuste. Vergelijk het met een paard met oogkleppen. De hersenen zijn gefocust op het resultaat terwijl het antwoordt zich naast de oogkleppen bevind. Een eureka moment komt ook niet op als je achter je bureau zit of op de bank ligt maar juist als je buiten aan het hardlopen bent! Het brein functioneert het beste als het in beweging is!

Er ligt een hele duidelijke relatie tussen onze motoriek en ons geheugen, en concentratie. Tijdens het hardlopen wordt het voorste deel van onze hersenen, de prefrontale Cortex, actief. Dit deel van de hersenen is onder andere verantwoordelijk voor het onderdrukken van prikkels. Met andere woorden alle signalen die je binnen krijgt. Onze hersenen filteren welke informatie relevant is en welke niet. Hierdoor word je concentratie scherper. Je kan je beter focussen op de zaken die er toe doen en je wordt niet de hele tijd afgeleid. De kans dat je focus van het resultaat wordt afgehaald is groot. Waarom? In je oudste brein, het reptielenbrein, staat hardlopen gelijk aan vechten of vluchten en dan is de uitkomst van je presentatie waar je je zorgen over maakt niet meer belangrijk. Sterker nog; je zal er klaar voor zijn! Hardlopen maakt productiever!

In drie stappen naar meer productiviteit en meer hardlooptijd!

  1. Positieve effecten van hardlopen bereik je al als je drie keer 20 minuten per week hardloopt! Ben je geen hardloper of heb je niet voldoende conditie om 20 minuten te kunnen hardlopen? Geen probleem! Stevig wandelen waarbij je ademhaling verhoogt en je licht gaat zweten is al een voldoende prikkel om effecten te bereiken.
  2. Ga tussen twee en drie uur s middags naar buiten. Dit is het moment op de dag wanneer ons lichaam weer melatonine produceert. De zogenaamde circadiaanse depressie. Melatonine is een hormoon wat ons slaperig maakt en onze hersenactiviteit zakt in. Tijd dus om daar vers bloed, zuurstof en wat adrenaline naar toe te brengen! Tijd voor een lekkere wandeling van 20 minuten. Je zult merken dat je hierna productiever bent.
  3. Ga hardlopen/wandelen met je familie en of vrienden. Hardlopen kan natuurlijk prima alleen. Het is ook een mooi moment om een gesprek te voeren. Je weet meteen dat je niet te hard loopt als je nog een gesprek kan voeren.

Heb jij goede tips om tot meer hardlooptijd te komen? Laat het me weten in de comments!

hardlopen_blog

Share Button

2 comments

    1. Ha Arnoud, Dank voor je reactie en leuk dat je reageert! Ik ben het helemaal met je eens… Ik denk dat ons lichaam meer ontwikkeld is om te wandelen dan om hard te lopen. In het boek Brain Rules van John Medina wordt mooi uitgelegd waarom dit zo is…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *