De waarheid over feiten. Brief aan Trump

Beste Donald Trump,

Ik schrijf je deze brief omdat ik je graag wat wil vertellen over feiten. Het kan je waarschijnlijk niet zoveel schelen (because i’m a foreigner) maar ik schrijf dit toch maar. Al is het maar voor mijn eigen gemoedsrust. En we zijn per slot van rekening het tweede land achter de USA dankzij Arjen Lubach! Toch, Donald?

Weet je wat het mooie is van feiten, Donald? Feiten doen geen pijn. Het zijn de verhalen eromheen die de pijn veroorzaken. Laat ik je een feit vertellen. Mijn zus is vermoord. Ik mis haar en ik denk elke dag aan haar. Het feit dat ze dood is doet geen pijn… Het zijn de verhalen die ik bij de feiten verzin die pijn doen. Ze zal pijn hebben gehad. Ze zal het zo jammer vinden dat ze nooit oma zal worden. Wat zal ze haar kinderen missen. Wat is ons aangedaan! Dit zijn verhalen die ik zelf verzin, geen feiten. Deze doen pijn en als ik me door deze pijn laat leiden neem ik verkeerde beslissingen.

Feiten

Feiten doen geen pijn. Het zijn de verhalen die erbij verzonnen worden die de pijn veroorzaken.

Het moment waarop jouw vertegenwoordigers vertelden dat er net zoveel of meer mensen aanwezig waren bij jouw inauguratie als bij die van Obama; liet je zien dat je iemand bent die zich laat leiden door de verhalen in zijn hoofd en de emotionele gevolgen daarvan. De feiten lieten duidelijk zien dat er bij jouw inauguratie veel minder mensen waren. Waarom was dit zo belangrijk voor jou? Het doel van je presidentschap is niet om het populairst te zijn. Ik kan de vraag makkelijk verder invullen met een hele analyse maar dat doe ik niet. Je liet je leiden door de verhalen in je hoofd en de emotionele gevolgen daarvan. Dat is geen sterk leiderschap. Het is zelf gericht en niet gebaseerd op feiten.

Het gevaar van alternatieve feiten zit in de verhalen die je mensen ermee laat geloven. We hebben dit gezien bij je voorganger Bush junior, toen hij op basis van “feiten” Irak binnen viel.

Helaas ben je geen anomalie

Ook in Nederland hebben we problemen. Problemen waarmee politici met de feiten aan de haal gaan en aan elkaar koppelen alsof de een het gevolg is van het ander. Alleen omdat ze denken (verzonnen in hun hoofd) dat de mensen dat willen horen. Populisme viert hoogtij. Waarom zijn mensen bang voor asielzoekers? Niet vanwege de feiten maar vanwege de verhalen die erbij worden verzonnen. Verhalen die worden aangewakkerd door politici die het verkeerde voorbeeld geven. De reden dat jij je grenzen sluit voor bepaalde landen is niet een besluit gebaseerd op feiten maar op sentiment. De meeste terroristen zijn ‘homegrown’ en dat weet je best.

Wees een voorbeeld

Elke dag probeer ik een voorbeeld te zijn. Voor mijn kinderen, voor mijn coachingsklanten en mijn collega’s. Ik probeer een inspirator te zijn. Mijn zus is vermoord maar dat neemt niet weg dat ik mijn verantwoordelijkheid moet nemen. De pijn uit het verleden is voor mij geen leidraad voor de toekomst. Ik zou dagelijks beslissingen kunnen nemen op basis van verdriet en eenzaamheid, maar dat doe ik niet. Ik zou je willen adviseren om geen beslissingen meer te nemen op basis van emoties en de verhalen in je hoofd. Mocht dat lukken dan beloof ik je dat je een prima president zult worden.

Met vriendelijke groet,

Henk Willem Olivier

Trainer/Coach

Share Button

2 comments

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *